.geNg cOmeL.

Sunday, September 25, 2011

.Is money that powerful?.


“Everything needs money but money is not everything”


bakal usahawan cendol.

Sekarang ni semua benda perlukan duit kan?even nak kencing dan berak pon kena bayar 30sen untuk guna tandas awam.memang takde benda yang free.dan yang paling penting bila kaum adam nak tackle awek.almost questions yang pompuan akan tanya :
  • “u keje ape?i tak nak nanti bila kawen dengan u I makan pasir dengan belalang kicap.         
  • “duit dalam bank u ada berapa juta?i ni jenis shopaholic and pakai barang2 branded je.i tak pakai kain baju pasar malam ni nanti naik kurap”.kurap mangkuk hang

  • “mak bapak u jutawan ke tu?sebab I nak wedding kita nanti grand lebih dari Jennifer Lopez.I nak tema garden wedding penuh dengan bunga tahi ayam.i nak bla,bla,bla….”macam tahi kan?

Haa,tengok!lu ada duit ada awek.tapi kalau poket rabak lu boleh blah!.macam kejam kan?
Aku tak cakap semua orang macam tu.ada yang memang betul2 ikhlas tapi sekarang banyak juga makhluk yang jenis materialistik.macamlah duit boleh bawak masuk sekali dalam kubur kan.


saya gembira walaupun saya tak banyak duit.

The truth is money can make you happy but money also can make you suffer.Memang aku akui yang duit sangat2 penting untuk survive .biasanya orang yang banyak duit akan secara automatiknya menjadi orang yang sangat berpengaruh dan disegani.lu ada duit,ada kawan.lu ada duit semua boleh jalan.tapi sehebak mana pun duit tetap tak boleh nak penuhi perkara2 tersebut:

         Money can buy person but not love
        Money can buy books but not knowledge
         Money can buy house but not home
         Money can buy medicine but not healthy
    Money can buy bed but not sleep
        Money can buy gymnasium but not strength

So,apa yang hebak sangat tentang duit?tentang kekayaan yang korang ada?semua tu hanya nikmat tuhan yang dipinjamkan kepada korang buat sementara waktu je.bila2 masa tuhan boleh tarik nikmat tu semua.janganla taksub sangat  untuk mengejar kekayaan dan kemewahan hidup sampai lupa siapa sebenar pemiliknya.satu hal yang aku sangat pasti ialah tak semestinya orang yang berduit sentiasa gembira dengan hidup mereka dan tak semestinya orang yang tak berduit merana dengan hidup mereka.betulkan apa yang aku cakap?

Last but not least,just live how the way you want and how the way you love as long as you can feel the happiness.

Till then,chow!

3 comments:

Nizam Ijam said...

nak cendol satu..hehe

❤ eyeme ❤ said...

money is important but does not guarantee anything..eh yeke? hihi

miSs aMaL said...

nizam : haha boley je...:)

eyeme : perhaps!ahaks :)