.geNg cOmeL.

Saturday, December 31, 2011

.selamat tahun baru wahai rakyat jelata.

assalamualaikum..:))


hai si comel pembaca blog miss amal sekalian..!eh eh korang sedar tak esok dah masuk tahun baru yakni tahun 2012?ke ada yang tak ingat atau di bawah sedar?hakhakhak


aku sangat yakin 100.99% ramai yang beria-ria sambil melompat-lompat nak keluar sambut tahun baru dengan atok korang kan?eh atok?err tak kisahla dengan sape pun kan asalkan tahun baru disambut dengan penuh gilang gemilang ye dak?tapi der,nak celebrate,celebrate jugak tapi jangan sampai tergadai maruah nanti menyesal terus telan racun tikus.sungguh tak hebak!


untunglah mereka yang dapat sambut kat mana-mana dataran sambil tunggu detik 12 a.m sambil tengok bunga api kalerful gedebum gedebum tu.aku jugak yang terperuk macam katak di bawah baldi kat bilik.sungguh tak cool.hmmm ==.





sekadar mampu lukis bunga api sebab tak dapat tengok live.

tiap kali masuk tahun baru mesti ramai yang pasang azam baru kan kan?azam lama hok berjela-jela tu dah ditunaikan semuanya ke kakak2 abang2 pakcik makcik sekalian? sambil termenung kenang azam lama.==.


kalau ada manusia tanya apa azam tahun baru aku,senang je aku jawab.

" alah brader,sama macam tahun lepas ah."hehehe.

eh eh apa azam tahun lepas aku haa?kejap nak rewind balik. sambil mata terbeliak macam bomoh siam.0,o

err,,kalau tak silap lah kan.azam aku tahun lepas ialah:

1- nak  dapat  pointer dekan. sampai sekarang tak dapat dapat.
2- nak jadi anak yang lebih baik. sejak azali lagi baik.hahaha

pastu  dah tak ingat.cool tak cool tak?hakhakhak. 

tapi tapi tapi,yang pastinya aku harap tahun 2012 ni lebih banyak kenangan manis macam cokelat daripada kenangan pahit macam kopi.aku nak hidup yang lebih cool,hepi go laki dan bermakna.tak perlu bazirkan air mata untuk perkara yang tak berfaedah.dan supaya hormon estrogen lebih stabil agar tenang di masa hadapan.teehee.

akhir kata untuk entry terakhir tahun 2011 ialah semoga tahun 2012 menjadikan kita seorang manusia yang lebih hebak daripada tahun sebelumnya.what is past just let it past.life must go on peeps!:)

p/s : terima kasih sudi meluangkan masa membaca entry miss amal..!

Tuesday, December 27, 2011

.whoahh..dunia makin bahaya!!.

assalamualaikum..:)



selamat pagi wahai rakyat jelata sekalian alam. eh eh dah pagi lah.==.
recently,aku selalu post entry tengah malam kan itupun kalau korang perasan.kenapa?kenapa?adakah aku seperti musang yang tido di siang hari dan berjaga di malam hari?

eh eh taklah.nak tau kenapa?sebabnya siang hari hidup aku amatlah sibuk.

sibuk dengan menampal berlian lip lap lip lap di baju mom aku kalah mak datin.
sibuk melayan adik kecik aku kejap mintak buat nenen kejap basuh berak dye,
sibuk memuaskan nafsu makan tahap hak hogan 
dan sibuk dengan merayau-rayau tapi bukan kutu rayau di bandar Kota Bharu. 
huh,nampak tak betapa sibuknya aku?==.


dah,dah bukan nak ceghita pasal tuh.:)

tadi aku dengan kuarga tercinta pergi mencuci mata di pasar malam Wakaf Che Yeh.siyes ramai gila orang memandangkan sekarang musim cuti sekolah ditambah pulak musim Year End Sale = musim melabur duit di setiap ceruk kedai.so,tak hairanlah kenapa berpuluhratusribu orang keluar melabur duit mereka tanpa rasa was-was namun menyesal di kemudian hari sebab boros tak tentu hala. samalah macam aku.weee~



dah apa kaitan dengan tajuk?hmmm.==.

ekceli aku nak ceghita insiden yang berlaku kat pasar malam Wakaf Che Yeh tadi.masa aku nak balik tu tetibe terdengar suara wanita menjerit kuat gila macam kena sampuk.ingatkan ada kes cabul ke apa.biasalah tempat berhimpit macam tu lelaki suka beno ambik kesempatan kan?pffff...!

aku pun apa lagi.cepat-cepat jadi penyiasat tak bertauliah.tapi bukan aku yang pergi menyiasat sebaliknya aku wakilkan papa aku untuk pergi tengok apa yang terjadi.hakhakhak.ternyata sangkaan aku salah.bukannya kes cabul tetapi kes ragut!

ada sorang makcik ni nak melintas jalan kot pastu tetibe je datang sebuah kereta cuba nak ragut beg tangan beliau.nasib baik tak berjaya kalau tak menangis tak berlagulah makcik tu.apa-apa pun bersyukur sebab bukan aku atau ahli keluarga aku yang menjadi mangsa spesis orang yang ada otak tapi letak kat lutut.

dan insiden ni dapat bagi aku pengajaran agar sentiasa berhati-hati melintas jalan.toleh kiri,toleh kanan,kepit handbag ketat-ketat di ketiak pastu lintas.ingatlah orang yang tersayang.eh?

p/s : peragut sekarang dah moden sebab guna kereta bukan motor lagi dah.masyarakattt...!==.

Friday, December 23, 2011

.semoga cepat sembuh wahai nenek.

assalamualaikum..:)


aku tau ramai yang tengah layan mimpi jumpa altomen sekarang neh.aku je masih di alam nyata lagi. dah mata empat segi kau tak nak tido lagi.grrrr~

beberapa bulan yang lepas aku kehilangan satu-satunya datuk belah papa yang aku masih ada.datuk belah mom dan nenek belah papa aku dah lama meninggal dunia.masa aku kecik lagi.kenangan dengan mereka pun aku tak berapa ingat.hmmm :(

sebelum baca lagi jomlah sedekahkan Al-Fatihah 
untuk arwah datuk dan nenek aku.
semoga mereka ditempatkan bersama orang-orang yang beriman..
AMIN..!

so,sekarang ni tinggal seorang je lagi nenek iaitu belah mom aku.siyes aku cakap nenek aku ni cun,berkulit putih dan nampak masih kuat walaupun umo dah lebih setengah abad. bangga patpuloh saat ada nenek cun.==.

tapi sekarang nenek aku kurang sihat.dia ada sakit jantung.selalu je sakit-sakit dada.biasalah kan bila usia kita makin meningkat macam-macam penyakit yang datang.itulah perkara yang aku sangat takut bila dah tua nanti.

tapi tapi tapi aku kalau boleh tak nak tengok nenek aku sakit.keadaan tu buat hati aku tak tenang sebab aku tak boleh tengok orang-orang yang aku sayang tak sihat.normal lah kan,semua orang macam tu kalau yang punya hati dan perasaan suci murni macam aku ni.sila jangan meluat.teehee. :)

aku harap nenek aku cepat sembuh dan panjang umo.sebab aku sayang nenek aku dan belum bersedia untuk kehilangan satu-satunya nenek yang aku masih ada.sebab aku masih belum puas bergelak ketawa dan mendengar cerita dan nasihat beliau.

tolong,tolong doakan kesihatan nenek aku jugak ye.!
semoga tuhan makbulkan doa kita.Amin..!

Wednesday, December 21, 2011

.End Year Random Giveaway.

assalamualaikum..:))

hai readers,aku ditag oleh si comel gadis tomato 

untuk join GA yg ohsem by Hana.


syarat penyertaan boleh klik kat SINI

nak tengok hadiah yg ohsem boleh klik kat SINI

walaupun cik Hana tak suruh tag kat blogger lain tapi aku nak tag jugak.
nah,blogger bertuah yang jadi mangsa tag :




. DONE .

.wordless wednesday.

assalamualaikum..:)




ramai blogger update entry wordless wednesday.so,aku pun nak jugak.memang tak nak kalah kan ==.
tapi words kat atas tu bukan useless but it's fact in our life.tapi aku nak tambah ayat aku sikit kasi lagi power.hakhakhak

just move on although  your spirit be down,
just move on although peole leave you behind,
just move on although people try to weaken you badly,
just move on although you think this world  is unfair, 
and just move on although you lost everything.
because,
God is creating the best story for you.


p/s : kata wordless.hmmm. ==.

Tuesday, December 20, 2011

.bagusnya kalau tangan berseni.

assalamualaikum..:)



dulu,aku selalu berangan nak jadi pelukis terkenal tak pun cukup hanya menjadi seorang yang pandai melukis dengan hebak contoh  macam maksedara dan paksedara aku.sebab mereka bila melukis wajah orang dan pemandangan alam memang sangat cantik.siyes wa tak tipu.

dan aku pulak bila cuba nak lukis wajah orang jadi wajah kambing.nak lukis rumah jadi kandang lembu.nak lukis  pemandangan sawah padi jadi pemandangan semak belakang rumah atok aku.demm!apo pun tak boleh.sambil kunyah cekelat cadburry.nyum3


ekceli aku ni sebenarnya mempunyai keluarga yang berdarah seni.kenapa?


 ~~> sebab mom aku seorang yang sangat hebak dalam bidang sastera
 terutama dalam mencipta sajak,puisi dan yg sewaktu dengannya.
masa beliau muda2 dulu selalu menang kalau masuk pertandingan dan pernah masuk paper tau.

~~> sebab toksedara aku ialah seorang penyanyi  dan
 boleh mencipta alat nyanyian beliau sendiri.nama glamer beliau ialah ALABALADI.

~~> sebab paksedara aku masa muda-muda dulu ialah
 seorang drummer hebak kat kampus beliau.

~~> sebab paksedara aku jugak hebak dalam membuat seni kraftangan.

~~> sebab maksedara aku sangat  hebak dalam bidang lukisan.
cuma tak jadi pelukis je.

~~> sebab paksedara,sepupu dan adik aku 
mempunyai bakat untuk menjadi photographer yang hebak.

tapi aku?aku tak berseni pun.!
hanya berseni dalam melilit shawl trend masa kini.mungkin.eh eh seni ke tu?booo~

tapi aku punya minat tau.tapi minat aku ni tak tetap.hari ni minat lain esok dah minat lain.cuma yang paling aku berminat sekarang ialah nak jadi photographer yg hebak.alah,kegemaran remaja abad ini kan.
ececeh minat nak bagus je kan.teehee

untunglah mereka yang mempunyai seni dalam bidang fotografi neh.yang reti nak snap dengan angle yang betul serta menghasilkan gambar yang super hebak.sebab setiap gambar tu ada nilai yang tersendiri,ada memori yang perlu diingati.dan sebab di setiap gambar ada lagu.eh?

kalau punya masa lebih tu singgahla kat page kawan aku ni.beliau baru berjinak-jinak dalam dunia fotografi ni kot.tapi gambar beliau siyes bagi aku sudah cukup bagus.nice job incik Azrol.hakhak

harap-harap satu masa nanti impian aku ni menjadi realiti.
takdak yang mustahil kan?

.mengidam di tengah malam.

assalamualaikum..:)


buah durian yang arwah atok aku tanam.tapi sayang,tak sempat arwah rasa hasilnya.


ada yang cakap " eeuuw " bila  tengok buah ni,
ada yang cakap " weh busukla " bau  buah ni,
ada yang cakap"tekak  aku tak boleh nak telanlah " buah ni,

tapi  malam ni aku mengidam nak melantak buah ni.
sambil    tadah air liur yang  sedang meleleh keluar ==.
persetan dengan mereka yang anti dengan raja segala buah ni..!

aku hanya gadis kampung.aku  sangat suka makan buah-buahan tempatan.siyes lagi sedap daripada buah-buahan import.lebih segar,berkhasiat dan banyak kebaikan untuk tubuh badan.

ooh sedapnya kalau dapat mengkedarah buah ini malam ni.siyes boleh telan sampai 4 bijik.pastu tak sampai 15.59 minit mulalah keluar segala jenis angin melalui tuutt..dengan kuatnya disertai dengan bau yang amat menusuk lubang hidung.hakhakhak
euuww,tak senonoh betol.==.

whoahh tak kira..nak makan buah ni.nak jugak nak jugak nak jugak!pangggg!!mengada tak tentu pasal tengah-tengah malam ni.hmmm :(


p/s : teringat pulut durian yang mom aku buat ohh enaknya sampai menjilat jari.

Friday, December 9, 2011

.isu sensitif abad ini.

assalamualaikum..:)

hai rakyat jelata sekalian alam.dah beberapa hari aku tak update belog.huh,baru je tanam azam nak update entry setiap 14.99 saat.demm,azam tinggal azam bagai menanam tebu di tepi bibir.hohoho

btw,aku baru je siap melantak nasi dengan kuah ikan gulai buatan mom ohh sedapnya sampai menjilat jari bersama teh tarik menggelegak.sejurus kemudian,teringat kat belog terchenta dan terus menonong menghadap lappy.

sedang aku usha belog-belog bloggers sekalian alam tetibe terbukak belog miss geli dan terus membaca entry beliau tuh.kemudian dengan sepantas kilat aku bukak link yang beliau bagi :


cer bukak entry tuh.baru korang paham apa yang kecoh sangat ni.ok,cukup untuk buat mulut korang ternganga kan.

agak terkejut jugaklah sebab aku baru tau yang isu kpop (korean pop) ni merupakan isu sensitif abad ni.memang tak dinafikan peminat kpop sekarang berleluasa.aku pun minat kpop tapi tidaklah fanatik.sekadar minat denagn ceghita korea dan hero heroinnya yang kiut miut.

tapi dalam kes ni kesianla kat amira afiqah tu.orang lain yang tulis guna gambar dia tak pasal-pasal dia yang dapat hinaan dan caci maki para peminat kpop.sampai meremang bulu roma aku.sila baca belog mazidul akmal untuk tahu ceghita sebenar.

inilah amira afiqah yang menjadi mangsa tuh.

aku pun tak tau nak cakap apa.kang tak pasal-pasal belog aku pulak kena serang.haih.!
tapi satu je nak cakap kat sini,menjadi peminat kpop tak salah tapi janganlah terlalu fanatik sampai merosakkan adab kita sebagai seorang melayu dan muslim okey.peace..:)

p/s : aku peminat kpop (kelantan pop).hakhakhak

Sunday, December 4, 2011

.tolonglah tenang wahai hati.

assalamualaikum..!


ohsemnya kalau ada orang tolong sejukkan hati cenggini.sangat manis!

ohh bagusnya kalau dapat keluar bilik saat ni pergi menikmati mandi hujan renyai-renyai di padang bola.bermain air hujan tanpa pikirkan apa-apa masalah.
untunglah kau wahai katak sekalian alam dapat berjimba dalam hujan ohh sejuknya.demm!

tapi hujan yang agak lebat jugak ni tak dapat nak tenangkan hati aku.siyes!

pernah tak tetibe je korang rasa nak marah walhal takdak manusia ataupun menatang yang buat korang marah?

pernah tak tetibe je hati korang rasa tak tenang dan gelisah tak tentu hala macam tengah tunggu giliran nak cabut 14 batang gigi walaupun sebenarnya tak?

dan pastinya mereka yang rapat dengan korang akan menjadi mangsa nafsu serakah hak hogan korang tuh.kesian mereka yang tak bersalah.
dan untuk menampakkan lagi kezaliman korang mesti korang akan cakap " ada aku kesah? " tanpa ada belas ihsan.

why?kenapa?kiya hua?
mesti ke ada perasaan tak tentu hala macam nih?whoahhh..!!

" eh eh perlu lah kak dah nama lagi manusia.
kalau takdak perasaan macam tuh mesti robot takpun altomen."

tetibe ada budak  tak takut mati menjampuk. ==.

dan pastinya pada saat dan ketika ini aku perlukan mereka yeng tertentu tolong sejukkan hati aku macam aiskacang takpun sejuk dan sedap macam aiskrin magnum yang bersalut coklat sungguh lazat.
eh eh apa kaitannya?lantak.


tolong doakan perasaan amarah aku cepat hilang.dan tolong doakan aku dapat tido lena malam ni
sampai tak hengat ada class pagi esok pun takpe.ya tuhan,tenangkanlah sekeping hati hambamu ini.==.


till then,selamat malam.:)

.rutin harian abad ini.

assalamualaikum..:)






* maap doodle huduh sebab spm tak ambik seni.wuuu ==.

rutin harian sungguh ohsem,
ohsem sungguh rutin harian,
selamat malam  lambatlah siang.

Wednesday, November 30, 2011

. tentang seorang gadis..

assalamualaikum..:))




alah,biasa ah bagi gadis yang berchenta kan.tak lari dah daripada perangai cenggitu.even aku sendiri pon lebih kurang macam tu jugak.tak payah nak cakap tak lah sambil hempuk kepala kat dinding 12348 kali.

ooh gadis memang hati lembut macam mashmallow.semua tahu kenyataan tu kan.sebab tu lah gadis ni perasaan mereka mudah terganggu tapi bukan gila ok.maksud aku kejap mood ok kejap tak.memang selalu berubah tak kira masa dan tempat walaupun orang cakap takdak angin tak dak ribut tetibe nak marah-marah.aku taulah sebab aku pon seorang gadis.heheh

so,bagi mereka yang ada awek tu tak payah nak merungut untuk yang ke 32456 kali lah kalau si dia bersikap cenggitu.dah memang lumrah alam mereka bersifat sedemikian.cubalah paham perasaan orang sikit.

tapi yang pasti walaupun gadis bersikap tak matang,mengada-ngada,suka nak menang je,emosional,queen control segala tuh tapi mereka ni seorang yang pemaaf.tapi ingat,memaafkan tak semestinya melupakan..!
same goes to me.==.


lagi,apabila si gadis sudah bagi hatinya untuk seorang kaum adam,bermakna memang selamanya ia milik kamu.tak kisahla berapa ramai kawan lelaki yang dia ada sebab dah memang hati dia untuk korang memang koranglah yang dia selalu ingat dan nampak dok menari ballet dalam kepala otak diorang.

tapi aku nampak jang geung suk lah!eh?
kalau tak percaya belahla dada..
ahh tak payah nak belah dada sangatlah kan..!

apa yang aku nak cakap ialah hargailah buah hati pengarang jantung pisang korang.sebab bila seorang perempun jatuh cinta mereka akan sayang korang tanpa had sebab mereka memang tak gheti nak hadkan perasaan tu.

so,berbaloi ke korang rasa untuk hancurkan perasaan diorang 
dengan sekelip mata dan sesenang telan cekodok?

apa-apa pun cinta itu buta dan pekak.
buta sebab takdak mata dan pekak sebab takdak telinga.

so,pikir-pikirkan dan selamat beramal.:))


p/s : tetibe teringat peribahasa ni " what goes around comes around".eh eh peribahasa ke?

Sunday, November 27, 2011

.kerana aku seorang blogger.

Assalamualaikum..:)



Hai si manis pembaca belog miss amal sekalian.aku tak tau la korang sedar ke tak tapi rasanya dah seminggu aku tak hupdate belog ni.

belog tak update = pembaca makin lari = trafik makin lembab bergerak -20km/j.

Nahh,hambek kau sape suh malas hupdate sangat.bukan susah pon.taip-taip lepas tu publish.ehh..no no no!ingat senang ke nak berbelog kalau takdak idea dalam kepala otak?apa nak taip beb?tak guna kalau berpikir patpulohratusribu kali tapi satu entry pon tak keluar.

Bagi aku,buat belog ni pakai hati.berbelog mesti ada perasaan ikhlas bukan nak menunjuk-nunjuk harta yg ada pada kita.buat belog jugak mesti tidak hipokrit.contoh:

“Eh,uols nak tau tak.i kan suka sangat kucing.kalau boleh nak gomol-gomol je sebab menatang tu comel dan manja.sama macam i tau.”

cis,padahal kat rumah sepak terajang bagai nak rak.usahkan nak gomol,menatang tu dekat sikit je keluar habis skill silat gayung yg ado.makanan pon rela buang dalam tong sampah daripada bagi kat kucing tu.aku tak cakap kat sape-sape pon tapi sape makan peria dialah rasa pahitnya.

Kenapa mesti hipokrit?bukan ke belog ni satu perkongsian?.tak kisahla kau nak kongsi pasal kisah hidup ke,pasal masalah negara ke, tutorial ke dan banyak lagi ceghita yg boleh dikongsi.itu hak masing-masing. eh,tetibe emosional.==.

Aku suka baca belog yg taip pakai hati dan menarik ohh buat aku tertarik.contoh belog ayeemayam,ben ashaari,nurulbadiah,yuyu zulaikha.walaupun aku tau belog aku cuma belog cabuk yang tak setanding mereka tapi tak salah kalau aku ambik contoh daripada belog mereka untuk memperbaiki belog aku kan?


sekarang pon aku rasa belog aku dah banyak peningkatan kalau nak dibandingkan dulu.akulah rasa. 
Mula nak perasan.uhh

Dulu,sebelum menjadi seorang blogger,aku selalu jugakla pikir apa yg best sangat tentang belog ni?buang masa dan tenaga je.lebih asyik kalau makan cokelat lolipop sambil tengok ceghita power rangers.lagipun aku bukan gheti nak menaip something yang hebak macam orang lain.memang pandang sipi-sipi sebelah mata je lah kat belog ni.

tapi sekarang aku dah mula jatuh hati kat dunia belog..!==.

u know what people,i’m proud to be a blogger.even not a famous one but i’m happy to share my thoughts,knowledges,favourite and so on.and i’m sure that i’m not the only one who feel like that right?sape setuju sila angkat kening.hakhak

jadi,renung-renungkan dan selamat beramal..:))

Tuesday, November 22, 2011

.tahniah Harimau Malaya sungguh hebak.

Assalamualaikum..:)

Ohhh..bagusnya cuaca hari ini.hujan lebat dari pagi tadi sampai sekarang tak henti-henti lagi.sungguh indah apabila dapat bergolek-golek di atas katil sambil makan cokelat Vochelle yang bulat-bulat tu.

nyum nyum sedapnya nyum nyum nyummy..!



semalam mood aku sangat baik sampai tido pun senyum sebab Harimau Malaya dapat mengalahkan Garuda.ternyata pasukan bola sepak Malaysia memang hebak dan walaupun bermain di tempat lawan dengan jumlah penonton mereka mencecah 100 ribu orang namun itu semua tidak menggetarkan pasukan bola sepak kita.

Sesungguhnya Malaysia menang dengan bergaya.aumm aumm!

Memang tak sia-sia aku tengok bola semalam.dahla aku antara orang yang terawal duduk tercongok depan tb kat cafe kolej.sebelum pukul 8.00 malam dah bersedia sambil bergosip serta menunggu dengan sabar.yakin MALAYSIA BOLEHH!!nampak tak betapa semangatnya aku?hakhakhak

Ekceli aku ni  bukan peminat fanatik bola sepak.tapi bila perlawanan melibatkan negeri (KELANTAN) dan negara (MALAYSIA) yang terchenta tetiba datang semangat macam orang kena rasuk.dan apabila masuk gol memang aku akan bersorak terpekik terlolong sampai sakit anak tekak sambil hempuk meja
Tak senonoh betol.lantak!

Nak tau kenapa Malaysia menang wahai bibik-bibik indon?
Team Malaysia ada Khairul Fahmi Che Mat yang CERMAT tangkap bola,
Baddrol Bahtiar yang sentaias BERIKHTIAR jaringkan GOL, 
Asra yang sentiasa MARA ke hadapan, 
Gurusamy yang menjadi GURU kepada pasukan kita, 
Fakri yang memang NGERI, 
paling penting ada ONG KIM SWEE yang mmg ada ONG la..!!

Sama macam orang lain aku pun heran kenapa aku rasa pasukan kita berlawan dengan pasukan barat je.ohh,nak buat macam mana pasukan Indonesia ramai pemain import.satu kenyataan di sini:
Pasukan Malaysia tidak ada seorang pun pemain import.kami semua dari malaysia yang cuma berbilang kaum bermain demi menaikkan nama Malaysia.yeah 1Malaysia sudah terbukti.!



Kepada bibik-bibik, buruh-buruh serta PATI Indonesia sekalian,tak perlulah nak melalak,memaki atau bermogok segala tuh.sebab korang jugak yang akan menyesal.tapi aku heran kenapa Indonesia tak puas hati sangat dengan Malaysia?padahal kerajaan kita yang banyak tolong rakyat mereka.sedarlah sikit wahai rakyat Indonesia sekalian.peace..:)

p/s : bangga menjadi anak Malaysia.yeahhh..:))

Monday, November 21, 2011

.this is the place is meant to be.

Assalamualaikum..:)

Pagi tadi celik mata je tetiba rasa hairan.kenapa bilik aku nampak lain?kenapa ada katil double decker?kenapa banyak sangat almari kaler oren?kenapa ada manusia lain dalam bilik aku?mana perginya teddybear kesayangan abad ini?kenapa kenapa??sambil genyeh mata dan tampar pipi dengan lembut ==.

Setelah beberapa detik ohh,baru teringat.aku dah berada di kolej kediaman.patutlah badan masih lenguh-lenguh gara-gara memunggah barang-barang yang penuh satu kereta.habis semua barang aku angkut.kalau boleh nak usung dengan almari pakaian serta almari mekap dalam bilik rumah aku.biar cukup lengkap dari pakaian luar dalam dan perhiasan diri segala tuh.ternyata aku memang tak gheti nak bajet-bajet kain baju nih.shame on  me.wuuu~

Btw,senang hati rasanya sebab dapat bilik dan roomates yang sama.demm!kalau aku tahu tak perlulah nak bersusah payah packing dan angkut barang-barang sem lepas.biar je kat situ senang ceghita.hakhakhak

So,bermula hari ini secara rasminya aku ialah seorang pelajar part4 diploma in banking Uitm Machang.whoahh..tinggal lagi dua semester nak habis dip.tolonglah cepat masa berlalu.dah tak sabo nak graduate nih.agak-agak apa perasaanya naik pentas terima segulung diploma?belum PhD lagi tu.mesti bangga mak bapak aku.^^

Semoga Allah permudahkan segala urusan aku.sebab kita hanya merancang tapi DIA yang menentukan.hmmm.

Macam biasa bukak sem je mesti ada azam baru.azam aku sem ni ialah :

Azam tersurat : Nak belajar rajin-rajin sebab nak dapat dekan sem ni.
Azam tersirat : nak dekan sebab nak pergi dinner hotel dengan baju mengerlip
                                                                        terima anugerah ohh ohsemnya.

Azam tersurat : Nak aktif netball sebab nak wakil universiti masuk Karisma.
Azam tersirat : Nak kuruskan badan yang dah bertimbun banyaknya lemak bodoh.

“Eh eh kak macam sama je dengan azam semester2 lepas?”
Tetiba ada budak berani mati menyampuk.

Err..ekceli memang sama cuma tak sempat dilaksanakan pada semester2 lepas.so,ditunda pada semester ini.hakhakhak

Last but not least,selamat datang kepada pelajar-pelajar  baru dan selamat kembali kepada pelajar-pelajar lama.dan selamat belajar dengan gigihnya sampai tumbuh tanduk.


Till then,salam..:")

Saturday, November 19, 2011

,menghitung detik.

assalamualaikum..:)


pejam celik pejam celik dah sampai sebulan setengah aku dok bersenang lenang kat rumah.cuti aku dah habis weh.malas gila vavis nak masuk belajar balik.rasa macam dah berabad belajar kat sana padahal tak sampai 2 tahun pun lagi.teehee.

dalam otak tengah pikir nak sambung lagi cuti.ooh,eloklah nanti tak sampai seminggu sampai surat chenta dari  pihak UiTM bagi cuti untuk selama-lamanya.hmmm ==.

dahla fast track ke degree tak dapat.wuuu~

lagi,barang-barang masih tak siap packing.sabun,syampu,berus gigi tak beli lagi.bibik pehliss...!hakhakhak

sementara cuti masih bersisa,so aku nak gunakan dengan cara paling bijak.sempat lagi nak bergoyang kaki sambil makan roti cicah kari ayam dengan nescafe ohh sedapnya.dan sempat jugak lagi untuk keluar cuci mata sambil perabes wang hengget sekupang dua.

dahla malas nak membebel banyak-banyak.nak habiskan masa bersama keluarga tersayang pulak.nak buat apa ye?mungkin menebas lalang belakang rumah atau pergi melastik burung di taman?hmmm o,0

p/s : nantikan kedatangan wa ye UiTM MACHANGster!:)

Friday, November 18, 2011

.sekadar perkongsian jumaat.

assalamualaikum..:))



KENAPA AKU DIUJI ???

AL-QURAN MENJAWAB :::
Surah Al-Ankabut : 2-3
Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: 'Kami telah beriman', sedang mereka tidak diuji lagi ?
Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya ALLAH mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.

KENAPA AKU TAK MENDAPAT APA YG AKU INGINKAN ???



AL-QURAN MENJAWAB :::
Surah Al-Baqarah : 216
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu, ALLAH mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"

KENAPA UJIAN SEBERAT INI ???


AL-QURAN MENJAWAB :::
Surah Al-Baqarah : 286
"ALLAH tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."

KENAPA FRUSTASI ???


AL-QURAN MENJAWAB :::
Surah Al-Imran : 139
"Jaganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu orang2 yg beriman"

BAGAIMANA AKU HARUS MENGHADAPINYA ???


AL-QURAN MENJAWAB :::
Surah Al-Baqarah : 45
"Dan mintalah pertolongan (kepada ALLAH) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat dan sesungguhnya solat itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
Tiada daya dan upaya kecuali atas pertolongan ALLAH semata-mata.



diambil dari blog  http://julgoingthrough.blogspot.com..:)

Thursday, November 17, 2011

.gendang gendut tali kacapi.

assalamualaikum..:)

buat pertama kalinya pagi ini selepas solat subuh dan melayan kerenah adik-adik aku sebelum mereka ke sekolah aku tak tido balik.rasa macam rindu pulak kat belog sehari tak hupdate. bajet rajin sangat hupdate.==.


di pagi hari ini aku terbayang ohh indahnya kalau bangun je dari tido terhidang makanan yang super sedap macam kat restoran atau hotel lima bintang.rela terus menonong ke dapur untuk cedok nasik sebanyak mungkin tanpa basuh muka serta gosok gigi terlebih dahulu.yang penting makanan tersebut berjaya masuk ke dalam tangki perut aku sebelum dirembat oleh orang lain.oh,jual ikan betul.hakhak


mempersembahkan..!saje nak bagi korang meleleh air liur..:)

eh eh ini bukan hidangan lunch or dinner ke?ahh lantak.

 ini tomyam putih.tapi aku lebih suka tomyam merah.sebab rasanya lagi umphh!


 wallaweh!yang ni rasanya memang ohsem.aku dah tak ingat nama apa hidangan ni.yang aku tau ni udanglah tapi kalau ketam lagi sedap.siyes wa cakap tak tipu sikit pon.


 hohoho.ayam goreng kampung salah satu kegemaran aku.kalau ada depan mata mau rembat 3,4 ketul.


yang ni butter squid.tapi aku lebih prefer udang sebab rasanya lagi lemak berkrim.


kerabu sotong yang memang tak payah cakap lah sedap.
tambahan lagi sebab dicampur dengan buah mangga rasa masham sungguh kaw!


perghh,dah menitik air liur aku kalau tadah boleh dapat 14 bekas.dahla sekarang ni masih perut kosong tanpa sebarang makanan.bekpes pon belom lagi.sekarang perut aku tengah memainkan irama hip hop pasni tukar irama melayu pulak.cis!

ekceli makanan tu semua yang aku makan kat restoran Four Season,KB.makanan kat sini boleh tahan sedap jugaklah.bolehla p try makan kat sana mesti tak rugi.

arghhhh...perut aku dah rasa lapar tetiba je.sapa suh kau hupdate entry pasal makanan sangat.rasakan!
dahla,aku nak p geledah dapur carik makanan.tak boleh dibiarkan perut lapar nanti kena sembelit.eh?


p/s : kejap lagi nak keluar p bayar bil elektrik.nak bayar secara on9 tak gheti.dasar kuno.booo~

Tuesday, November 15, 2011

.hasil tangan aku abad ini..

assalamualaikum..:))

alhamdulillah hari ni tuhan masih muncurahkan rahmat hujan di bumi Malaysia ni.tersangatlah suka apabila hari hujan sebab hujan = tido melebihi 8 jam.sambil peluk bantak golek dengan teddybear besar atok ohh kalau boleh nak tido sampai pagi keesokannya.hakhakhak.

bangun je tido tengok dah terhidang kuew teau goreng atas meja hasil tangan mom.yeah,hari ni tak payah masak sendiri.lagi bertambah kesukaan di pagi hari. nampak sangat pemalas.weeee~


ok,berbalik kepada tajuk hasil tangan aku abad ini.

disebabkan aku sekarang tengah cuti sem yang dah masuk sebulan lebih dan tinggal tak sampai seminggu lagi nak daftar masuk kampus balik,sempat jugaklah aku mengisi masa cuti dengan membuat aktiviti berfaedah. macam nak buat esei 250 patah perkataan pulak.==.


eh eh ini bukan nak jual kain lah.
cer tengok kat corak rama-rama dengan bunga tuh.nampak tak ada berlian yang berkerlipan tuh?haa..akulah yang double triple rajin tepek benda tuh semua.sampai melecur ibu jari kaki tangan.


demm!dah boleh jadi tukang jahit kampung tersohor.==.



ni kain batik.ekceli kain ni dah lawa tapi disebabkan tambah berlian tuh menjadikan kain ni lebih lawa.
2 kilometer dah nampak mengerlip macam mak datin.



yang menjadi mangsa ialah kain baju mom aku.ekceli mom aku yang ajar aku buat ni.senang je nak buatnye.cuma perlukan kerajinan yang lebih ah.


bagi yang tak berapa nak rajin dan jenis menjaga tangan yang lembut takut bertukar jadi kasar tu haruslah tak payah buat.upah kat kedai dan bersedia untuk melayang berpuluhratus keping wang hengget ye.kalau buat sendiri tak habes seratos hengget pon nyah.aku buat ni sebab takdak benda nak buat masa cuti neh.lagipun suka tengok baju yang super duper lawa.




kegilaan mom aku sekarang ialah pada kain corak butterfly.sanggup perabes berpuluhratus wang hengget untuk dapatkannya.especially kain batik.

ok foine memang cantik.jeles nak jugak.==.



amacam lawa tak?agak-agak aku ada bakat untuk jadi tukang jahit atau pereka fesyen macam jimmy choo tak?hakhak.


ekceli benda ni menjimatkan wang hengget tau.untuk gegirl kalau uols beli kain yang dah siap ada berlian macam ni mau cecah 2,3,4 ratus sehelai.tapi kalau beli yang kosong pastu tepek sendiri berlian tuh boleh save bajet maybe yang harga 300 boleh jadi 200 je.berbaloi kan!:))


so,cepat p borong berlian sampai rambang bijik mata sekarang.==.

Sunday, November 13, 2011

.lemak buat wanita cantik.

assalamualaikum..:)


sape baca surat khabar Pancaindera hari ni sila angkat kening.whoahhh..da macam The Rock jadinya.hakhak.
kalau kat rumah memang tiap-tiap hari aku akan baca paper sebab papa aku memang akan beli.tak macam kat kampus jumpa paper sebulan sekali tu pun kalau ado.memang macam katak di bawah baldi ah.eh?

hari ni aku ada terbaca paper pasal manfaat lemak dari badan sendiri.dye cakap pasal fat transfer.

fat transfer = satu prosedur bagi memindahkan lemak 
                                                     di sesuatu bahagian badan kepada satu bahagian yang lain.

contohnya lemak di bahagian punggung diambil,diproses dan kemudian disuntik ke bahagian muka.prosedur ni ambik masa tak lama pun dalam 20-30 minit je.whoahh..hebak kan! kagum jap.==.

lagi,lemak-lemak inilah yang akan mencantikkan dan menganjalkan semula bahagian tertentu pada badan.contohnya payudara,punggung,pipi dan dagu.ianya amat baik bagi mereka yang mempunyai kanser payudara.

menurut Dr.Hakim Hamzah,pada usia 16 hingga 27 tahun taburan lemak dalam badan wanita masih berada di lokasi strategik dan kelihatan cantik serta memiliki struktur badan yang paling indah.namun,selepas memasuki usia 29 tahun keadaan mula berubah disebakan proses kematangan usia,graviti,tekanan mental,akibat bersalin dan kerja seharian.
hal tersebut mengakibatkan kulit mulai kendur,timbul lekuk-lekuk di permukaan wajah selain pigmentasi yang jelas bertompok.ooo..ooo..!

kalau korang nak tau,prosedur ni bukan macam botox yang dapat ubah wajah seseorang macam kebanyakan artis abad ini buat.ia cuma memberi semula sel baru yang telah hilang menyebabkan wajah kelihatan jauh lebih muda.ooo..ooo..!

hebak kan teknologi abad ini ni.tetiba rasa nak buat jugak sebab memang aku ni terlebih lemak.hakhakhak.tak sangka rupa-rupanya lemak pun ada guna untuk kecantikan.harus simpan banyak-banyak lemak lagi.weee~

.penyejuk mulut di tutti frutti.

assalamualaikum..:)

nahh..pemanis mulut hari ini.:)

hai para pembaca yang disayangi sekalian.indah sungguh hari ni.sudah bangun tido ke belom neh?yang dah bangun tu dah mandi ke?atau masih bertempek dengan tahi mata dan air liur basi.hakhakhak

mentang-mentanglah tuan punya badan dah mandi 
siap guna sabun susu kambing dengan syampu sunsilk kaler oren berlagak lettew.==.


ekceli dah lama aku mengidam nak makan aiskrim macam yang aku selalu tengok hero dan heroin ceghita korea makan.alaa,yang dalam bekas besar sungguh nampak sedap giler.sampai terbawak-bawak dalam mimpi. dah macam orang mengidam aku ni.lantak.!


so,semalam aku dengan jayanya dapat mempengaruhi mom aku untuk pergi mengkedarah aiskrim di 
tutti frutti.untuk pengetahuan korang,tutti frutti baru je bukak cawangan kat Kelantan ni.memang agak ketinggalan zaman sedikit.wuuuu~



 adik aku memang suka sangat aiskrim ikut macam kakak dyela.hiks


eh2 mom pon suka jugaklah.:)


apa yang aku suka pasal kedai ni ialah customer boleh pilih dan ambik sendiri aiskrim tu hanya dengan menekan mesin aiskrim yang ado kat situ je.lepas tu siap boleh hias dengan macam-macam aksesori seperti kekacang,coklat,buah-buahan dan segala macam aksesori lain yang dapat menambahkan lagi kelazatannya. whoahh...aku hantu aiskrim..o,0


overall aiskrim dye rasa masam sebab banyak yang berasaskan yogurt.tapi ada jugak perisa chocolate.memang favourite aku lah yang chocolate tu.btw,aku expect aiskrim yang lagi super sedap.but hmmm..frust jugaklah sikit.eh eh aku bukan cakap tak sedap cuma maybe tak berapa kena dengan taste aku.aku tak suka yogurt sebab ia masam.orang lain mungkin suka sampai makan 14 bekas siap jilat sampai licin.hakhakhak

ooh.satu lagi mom aku cakap kalau datang sini takdak duit 50 hengget dalam poket jangan mimpi nak belanja gewe.kitorang semalam pon habis dekat 80 hengget.so, sebelum datang sini pastikan korang check fulus di setiap ceruk poket seluar dan wallet takut nanti tak pasal-pasal dapat malu tak leh nak bayar.LOL.

btw,hari ni alah besday adik aku yang kedua Nur Alyana bt Ab.Manaff. apa kes siap bagi nama penuh.==.


happy birthday to you,
happy birthday to you,
happy birthday to Alya,
happy birthday to you..:)

may god bless you my sista.jadi anak yang baik  dan solehah.pastu belajar tinggi-tinggi sampai ke negeri China.eh?jangan dok menggatal nak kawen pulak habis sekolah memang nak kena sepak terajang ah. 
kakak yang baik ni.hakhakhak.

till then,chow..:))

Saturday, November 12, 2011

.aku jatuh hati.

assalamualaikum..:)

music is my best friend ever.!

korang perasan tak blog aku sekarang ada muzik?suka tak?tengs to syiqin sebab bagitau pasal music dumper ni.ekceli dah lama aku nak guna muzik instrumental macam ni kat blog aku.tapi tak berkesempatan.wuuu~

sebelum ni aku pernah blogwalking kat blog yang guna muzik macam ni.siyes aku cakap bila dengar je jiwa aku akan jadi tenang,aman dan damai dengan secara automatiknya.rasa macam di awang-awangan.walaupun sebelum tu tertekan dengan kucing yang berak depan tangga rumah aku siap dengan bau mak oii kaw betol ahh siyes wa tak tipu!

tapi bila dengar je muzik instrumental ni jadi timbul perasaan lain.maybe kena dengan jiwa aku kot walaupun aku ni jenis brutal sikit.hakhakhak

ohh.aku sudah jatuh hati dengan muziklah bukan orang.hurmm ==.

muzik sebenarnya salah satu teman baik aku waktu stress.sebab ia dapat menjadikan aku lupa kejap masalah yang ado.tak perlu nak melalak macam orang hilang akal sambil tekad nak bunuh diri memang otak bangang tu.cukup dengan layan muzik yang dapat menenangkan jiwa raga.mudah dan percuma je kan.
macam pakar motivasi pulak ==.


FAKTA:

* Ada kajian menunjukkan bahawa muzik klasik karya Mozart boleh diguna untuk mengurangkan penderitaan pesakit dan meredakan tekanan.
* Terapi muzik boleh digunakan dalam rawatan pesakit yang mengalami trauma, gangguan emosi, terencat akal, ketegangan, penyakit kanser, juga AIDS.

Sumber: Berita Harian, 19 Mac 2008


p/s : so,betol lah apa aku cakap kan!that's why i am a music lover bebeh.hakhak :))

Thursday, November 10, 2011

.naluri keibuan teransang.

assalamualaikum..:)



tajuk macam dah tak sabo nak jadi ibu apa kes?jangan salah paham.naluri keibuan aku memang teransang tapi tak bermakna aku dah tak sabo nak jadi ibu.whoahh..lambat lagi weh.masih muda belia lagi.

masak pon tak lepas lagi,baju pun tunggu cecah bumbung baru nak basuh,bilik pun berhabuk 140 inci dulu baru nak sapu ingat dah layak nak jadi ibu ke?hakhakhak

ekceli semalam aku teman mom aku p baby center dekat area Tesco.masuk je dalam tuh secara automatiknya naluri keibuan aku teransang.alah,normal lah kan kalau pompuan tengok barang-barang baby yang kiut miut macam tuh.

ni beberapa barang yang aku sempat snap.sambil terbayang kalau anak aku nanti mesti comel kalau pakai semua neh.comel macam mama dye lah kan.pangggg!!hakhakhak


rabbit shoes.ooh,kiyut!

 aku suka tengok baby pakai sweater macam ni.menyerlahkan lagi kecomelan budak kecik tuh.


ni dress yg super duper kiut.whoahh..kalau baby aku nanti pakai mesti comel.
tunggu tau my future baby.==.

untungla kaum hawa yang dapat merasai nikmat mengandung dan melahirkan anak yang sempurna dan comel.tapi aku heran ada jugak manusia yang sanggup buang anak.memang tak berperikemanusiaan.dunia..dunia..huh!


p/s : terbayang macam mana wajah anak aku nanti.hakhakhak.;))