.geNg cOmeL.

Saturday, May 7, 2011

.bersYukuR itU perLu.

assalamualaikum readers..!

WARNING: (bakat sebagai penceramah bebas akan diasah sebentar lagi.jangan tukar siaran blog anda!)

*prof madya dr Nur Amalina wanna be.^^

malam ni aku nak bagi ceramah sikit pasal masyarakat di sekeliling aku.hak tuiii!mesti ada yg cakap camni kan."diri sendiri pon tak betol ada hati nak bagi ceramah kat orang".haa..inilah salah satu habit dalam masyarakat kita.asal orang nak bagi ceramah je mesti keluar sound2 rosak macam tu.memangla betol orang cakap kalau nak nasihat orang cuba2 la tilik diri sendiri dulu depan cermin.kalau takde guna air dalam tempayan nenek ko pon takpe.huh.ada aku kesah!aku cuma nak pendapat je berdasarkan apa yg terjadi di  depan.belakang,kiri,kanan,atas, bawah aku.tak salah kan?

memang sikap manusia kan sentiasa nak lebih daripada apa yg diorang ada sekarang.tak kirala dalam apa hal sekalipun mesti nak yg maximum punyer.tahap demand tu memang super duper high lah!apabila demand meningkat,scarcity akan terjadi.so,akan berlakulah shortage dan surplus dalam ekonomi.eh2 apasal tetibe masuk topik microeconomy neh?*konpius!

biasenye secara automatiknya akan terkeluarla dialog macam ni:

usop : aku tak puas hatila dengan w.chair yg aku ada sekarang neh.tak hebak sangat.aku ingat nak tukar
          coverset barula.lepas tu tambah kipas macam helikopter punyer.

kak limah : ko ni usop tak gheti nak bersyukur langsung.kan aku bakor je w.chair ko tu.

usop : bukan tak bersyukur limah oii,aku cuma nak hak lebih advance punyer.(itulah pentingnya english
          education).tak gitu limah?

kak limah : suka hati ko lah usop.malah nak dilayan.baek aku nyanyi.enjet2 semut,sape sakit naek atas...

haa..macam tulah kalau dah tek gheti nak bersyukur dengan apa yg diorang ada.asyik2 nak mengeluh pastu mulalah cakap kenapala rumah aku ni kecik sangat?kenapala kereta aku nie buruk sangat?kenapala muka aku ni hodoh sangat?kenapala aku tak kaya macam david beckham?

hello..!plissla beb.ko ingat dengan mengeluh macam tu je ko akan dapat apa yg ko nak?ini boleh diibaratkan seperti menunggu buah durian yg takkan gugur ko tau tak?dah kalau kita nak yg lebih baek dalam hidup,haruslah rajin usaha kan.lagipun kita perlu bersyukur dengan apa yg kita ada.itu semua kurniaan tuhan.siapa kita untuk merubah takdir kan.

tapi..kenapa bila seseorang tu dah berada di puncak tetibe je berubah.jadi berlagak,sombong.riak,perasan bagus dan yg sewaktu dengannya lah.benci bonar den.raso macam nak bakor je.itulah macam mantan PM kita cakap.MELAYU MUDAH LUPA.haih!

sepatutnya bila dah berjaya,kaya raya janganla nak sombong tak bertempat plak kan.itu semua Allah bagi pinjam je.bila2 masa Dia boleh tarik balik semua tu.nanti apo yg ado?harta hilang,kawan pon hilang.tinggallah ko sorang2 makan buah berangan.

so,moral of story nye ialah tak kisahla siapa kita,macam mana rupa kita,banyak mana harta yg kita ada, kita perlu sentiasa bersyukur.hidup ni kan cuma sementara.sampai masa kita akan pulang ke tempat asal.semua harta dunia akan ditinggalkan yg dibawak nanti ialah amalan2 semasa hidup.so,renung2lan dan selamat beramal.!sekian.+.+



*tenz for reading.feel free to drop your comment.+.+

13 comments:

.:padie_eyla:. said...

<-- tengah bersyukur. alhamdulillah. =p

miSs aMaL said...

alhamdulillah...:)

AkuAnakMuda... said...

Alhamdulillah...N3 berguna sebagai pedoman buat yg terlalai,hehehe....

miSs aMaL said...

hehe.tq..skdr rngn bsame..;)

Sekamar Rindu said...

tak semua bila dah ada di puncak, seseorang tu akan berubah..

* folo ur blog

miSs aMaL said...

ye2..ad segelntrlah y mcm tu..tak semuala..:)

cik sakdi said...

ape usup ni, nasib baik ade welcha tau! kalau x, mengesot la kau sane sini. HAHA

miSs aMaL said...

usup demand tnggi toh...hak3

wildorchid said...

jgn masa senang jer kita bersyukur..masa susah,masa sakit,masa ditimpa bencana pun perlu bersyukur jugak...semoga kita semua dikurniakan petunjuk dan hidayah dari Allah....aminnnn...

miSs aMaL said...

insyaallah...amin..:)

Mohd Ridhuan said...

apabila berada dipuncak...
bnyakkan bersyukur dan rendah diri...
insyaallah taklupa diri..

Mr AnOnymOUs said...

assalam..nice entry:)
nk kongsi ayat Quran..
~jika kita bersyukur, maka Allah akan menambahkan lagi nikmatnya dan bila kita kufur, maka ketahuilah azab Allah itu amat pedih[14:7]

keep it up

miSs aMaL said...

Mohd Ridhuan: btol tu..tens sdi komen..:)

Mr AnOnymOUs :tq..insyaallah..:)