.geNg cOmeL.

Wednesday, May 4, 2011

.muSim meNterNak LemaK kiNi beRmuLa.


sebelum masuk topic wat muka poyo jap.
*maaf gambar lama.

yeay!sekarang sem-break telah pun bermula.aku sekarang sedang berhoneymoon kat rumah.betol la macam mat saleh cakap 'home sweet home'.tapi cuti tak lama sebulan je kot.sekarang kan da start sistem baru.sistem pemendekan sem.before,cuti dekat2 dua bulan.sekarang dah dipendekkan jadi sebulan je.tapi takpe cepat sikit habis study.aku pon boleh kawen cepat.har3.bagi penampo jap gatai tak hengat dunia.

dok kat rumah nie memang best!dapat makan 3,4 kali sehari.dahla lauk pauk mak aku masak sedap2.kalah chef wan.memang membangkitkan nafsu makan aku neh.yela kalau aku tak makan sape nak makan.nanti kesian kat makanan tu sume nangeh.macam orang tua2 cakap,masa sihat ni la nak makan banyak.nanti dah sakit konpem2 tak boleh nak telan lagi dah.hehe.memang sekarang musim aku menternak lemak.dah 3 hari cuti rasanya dah banyak lemak yg berjaya aku kumpul.agak2 kalau sebulan boleh buka kilang kot.err..


omg..xmoh jadik macam ni..!
*pic from google.


ok tutup citer pasal tu.aku sekarang tengah pikir apa nak buat masa cuti neh.(garu2 kepala sikit sambil makan kacang).selain makan,berak,tido,fb,blog bagai tuh apa aktiviti lain yg agak2 berfaedah sikit ye?alah..lambatnye korang pikir macam siput sedut.;p.ok aku dah dapat jawapannya.aku nak share ngan korang tips cuti aku ni.

1) tolong cuci semua pakaian kotor rakyat jelata dalam rumah korang.
cuba korang rajin2kan sikit diri korang untuk intai pakaian kotor dalam bilik mak ayah.abang,kakak,adik dan bibik pon boleh kalau dah hyper rajin.mesti dah bertimbun dan berbukit dalam raga tu kan?tak salah kalau korang kutip2 masukkan dalam washing machine.lepas tu tolong jemur dan angkat.siap tolong lipat dan gosk sekali.mesti mak ayah korang cakap "alahai susah2 je akak tolong cuci pakaian tu semua.kesian akak mesti penat kan.nah ambik RM100 ni wat beli topup".manala tau kan kalau nasib korang baik.hahaha.

2) kemas rumah yg dah macam dalam reban itik keadaannya.
yg ni biasala kan.apabila mak ayah korang sibuk kerja cari duit,dengan adik beradik plak jenis perangai suka sepahkan barang pastu nak lalu sepak2 gitu je,dan lagi teruk kalau korang ada adik kecik yg tengah dalam proses nak membesar.memang tunggang langgang jadinye rumah korang.kalah reban itik belakang rumah jiran korang.silap date ada tetamu datang mau pengsan nengoknye.so,sebelum ada yg terkena sakit jantung tengok umah korang yg bersepah tu baik korang tolong kemaskan.lagipun boleh kurangkan sikit lemak yg terkumpul dalam badan tuh.senaman yg agak baik juga neh.

3) ambik upah jaga budak.
cuba korang usha2 anak2 jiran kat sebelah kiri,kanan,depan,belakang,atas bawah rumah korang.mesti ada yg masih 4 tahun ke bawah kan?korang cubala tanya kot2 diorang nak pakai babysitter ke.boleh korang offerkan diri.bagi yg pompuan tu elok jugak coz dapat belajar cara2 nak jaga budak.nanti dah kawen seksok senang.takdela rasa kekok dah.hehe.

4) belajar memasak.
haa..yg nie konpem orang laki suka dengar neh.so,apa lagi wahai gadis ambiklah peluang cuti ni untuk belajar memasak.cuba rajin2kan diri masuk dapur tolong mak korang masak.mintakla tunjuk ajar secara berhemah.kalau pakwe korang tau mesti dye suka giler neh.yela bakal bini dorang nak belajar masak.kenyang perut diorang jugak nanti kawen.tak payah susah2 makan kat luar.orang cakap boleh tambahkan kasih sayang.betol ke?jangan tanya  aku coz aku takdak pengalaman lagi weh.

5) belajar main gitar.
ok yg ni fokus untuk kaum adam.kenapa aku pilih gitar?sebabnya adalah kaum hawa ni almost memang minat giler ngan lelaki yg pandai main gitar neh.yela menampakkan ciri2 lelaki romantik.lagipun time awek majuk bolehla korang mainkan lagu2 jiwang tuk diorang.mesti cair punye.bagi mereka yg tak gheti main gitar tuh even satu kod pun korang tak tau,haa bolehla rajin2kan diri untuk belajarnye ye.lagipun main gitar ni aku tengok cam best giler.aku sendiri pon memang ada angan2 nak jadi pemain gitar terkenal macam sham kamikaze ker.padahal satu kod pon tak kenal.huh!

haa..cukupla 5 tips aku bagi.nak taip panjang2 malas plak rasanya.ikut suka korangla kalau rasa nak folllow silakan.kalau taknak tak payah.aku merapu je lebih tu.haha.
apa2 pun aku nak ucap selamat bercuti kepada semua yg sedang bercuti sekarang ni.enjoy your holiday guys.bagi yg plan nak melancong kat mana2 tu aku suggest mehla melancong kat negeri kelahiran aku ni iaitu negeri Cik Siti Wan Kembang.aku boleh tolong jadi pemandu pelancong untuk korang.weeee~.last,jaga diri.jaga kesihatan,jaga hati dan jaga perangai baik2..!xoxo+.+






















19 comments:

Azeanthy Paiman said...

hey you,nice tips!hehe...and about learning on how to play guitar,don't worry for that. i used to be like you before and see now, i was playing guitar on stage for those people...enjoy you know=)

Max SayAm said...

oo yeah dear..?wah..owesom!wanna b like u one day.boley bg tips tak?:)

sonnet™ said...

saye xde cuti sem..kene pegi praktikal :(

Max SayAm said...

ololo..ciannyew..xpe2 t abes prktkl blh cti2 mlaysia..:)

ZWAN SABRI said...

bagus tips2 suma tuu.. tapi macam malas plak nak bwat suma tuu.. HEHE


MySuaraBlog: Sebiji Telur Jer?

Max SayAm said...

heheh..t dah rase rjn boleh cuba ye.:)

Shafiq Hashim said...

Wah, bgus tip yg berguna, sy sdh strt tanam anggur je..hihi

Max SayAm said...

oo ye?tak lama lg berbuah la anggurnya tu..haha

NURUL NAJWA said...

haha.. terbekkkk!! :D

Max SayAm said...

hehe..trimas!+.+

Aida Omar said...

tips yang bernas..hihi
tapi asenye dah sampai rumah lagi byk keje.
xboleh releks je..silap2 kena bom ngn mak or bapak. haha.. :p

SeLi GuSi said...

waaaa....!! good tips la! nk buat mcm tu jugak~~
happy holiday (:
eh, please jgn ekot saiz bdn sis okeyh. control mkn :p

Max SayAm said...

aida:haha...btol3..!

seli gusi:sila2..eheh.ahaha,xpe sis cute!::P

gadis bunga said...

saya dah penat dudok melangok dekat rumah . LOL . da lame lagi further study . huurraayy :)

btw , thnx follow sy . da hit u back .

Max SayAm said...

ooo ye??hiks.oke tq darl..!:)

ghostwriter said...

peerrgghh...tkut gile nengok pix itu!!!!hahahaa...

Max SayAm said...

ahaha..taw xpew..!

cik sakdi said...

aku setuju bab gitar. next sem kalau cuti, nak beli gitar plus blaja main, biar aku lak main gtar pikat lelaki. HAHA

miSs aMaL said...

haha...btoi3!stuju ngan kmoo jgk.:)