.geNg cOmeL.

Wednesday, October 19, 2011

.Mekap tu tak salah tapi agak-agakla beb.

Assalamualaikum..!

Pesly aku nak bagitau awal-awal yang aku ni bukan seorang yang hebak dalam bab mekap ni. tak boleh nak jadi mak andam tersohor.wuuu..==




even aku sendiri pon tak suka mekap yang heavy sangat.contohnya  tepek bedak seputih dinding sampai tak tau yang mana orang yang mana dinding rumah  atau pakai eyeshadow 14 kaler sekaligus bajet untuk menarik perhatian mamat bangla tepi rumah atau pakai pemerah pipi semerah stiletto untuk menghilangkan parut jerawat serta jeragat  ataupun tonyoh gincu semerah delima  merekah bajet seksi kalah kris dayanto. Sentap mak nak kalau buat cenggitu.==.

Dewasa ni,aku tengok ramai gadis remaja dan wanita berusia abad ni dah pandai bermekap.ada yang cun siot dan ada yang macam err..” kenapa aku rasa macam ada benda tak kena kat muka awek ni eh?putih semacam je.ooh mungkin dye tersalah pakai tepung dekat muka kot.”monolog dalaman.

mesti korang pon pernah pikir macam tu kan?haa!tak payah nak cakap tak lah sambil bantah 25637x angkat tetikus nak baling kat skrin laptop.Bagi aku tak salah kalau kita nak bermekap.tapi janganla terover sampai orang disekeliling gelak guling-guling sambil hentak bontot  kat belakang kita.agak-agak la nak bermekap pon kan.takkan la nak p beli ikan dekat pasar pagi pon pakai mekap 246 inci.dan takkan nak p dinner muka pucat macam ayam berak papan hitam pulak.wat da hell lah kan.nak bermekap kenalah tengok keadaan.jangan pakai tepek je.satu lagi tak perlulah nak bermekap sampai orang tegur..”eh2,you ke ni salmah?i ingatkan bipasha pasu tadi..”. don’t be fake okey peeps.:)


macam ni lah muka selepas dimekap.ada persis kareena kapur tak?o,o

bagi aku,aku suka mekap yang simple je.cukup dengan pakai krim dan sunblock.lepas tu tepek bedak,eyeliner dan lip ice.then, siap untuk keluar bersiar-siar di taman bunga sambil makan cekedis.simple kan? Tak perlu nak mekap sampai kalah mak-mak datin seantero dunia. aku tak klas macam uols.:(




barang-barang keperluan muka aku.

Sejak aku sekolah menengah lagi aku guna pencuci muka,penyegar,krim kecantikan dan krim malam produk Sri Mawar.satu set set tu dalam RM100 ++.tapi time habis stok pencuci muka tu aku bedal pencuci muka Safi je.scrub dengan sunblock produk Clinelle pom Rm100++.masker produk Shisheido harga tak ingat.bedak aku guna dua produk iaitu Silky Girl dan Miyami.eyeliner produk Maybelline harga RM20 ++ KOT.lip ice pon produk Maybelline harga below RM20.yang kalerful dalam kotak tu pon lebih kurang lip ice jugak produk Nutrimetics harga RM33 kalau tak silap.maskara aku pakai kadang-kadang je produk Maybelline jugak.

tak guna muka cun tapi badan bau longkang.semburla perfume sikit.so,this is some of my perfume collections.

btw,allah dah ciptakan kita semua punya kecantikan tersendiri.tak perlulah rasa kita ni huduh sampai perlu tepek bedak 13425 inci.lagipun kecantikan dalaman lagi penting.orang cakap kalau dalamannya baik dan cantik maka dengan secara automatiknya luaran pon akan nampak cantik dan berseri.lagi satu,kecantikan luaran semata-mata kan tak kekal.so,sia-sia jelah kalau kita hanya menitik beratkan kecantikan luaran sahaja.tak perlu nak pakai botox atau kolagen segala tuh. Just believe with your natural beauty yeah. Pikir-pikirkan dan selamat beramal..==.


p/s : teringat nenek aku yang tetap cun walaupun umo dah 60++.

8 comments:

BHAIHAQI COOL said...

hahaa~~ betul la , x ske la tgk kalo pompuan mekap tebal2.. gli

miSs aMaL said...

hehe..sy sbg perempuan pn tak suka.rasa tebal je muka.==.

.hanya ika. said...

: girl pakai mekap tebal , gua tgk macam momok .. muahahaha

#gua xpakai mekap . natural beauty . =='

Asnie said...

hehe..batul2..mekap nipis sudah cukup rasenye..kecantikan dalamn tue yg ag pentig..nice entry =)

@dD@ said...

miss amal cumell sgt .. xmake up pon xper ... betul3 .. xyah nk make up tebal2 kan .. just wear simple make up :)

Syiqin Estrada said...

hee, a veryy nice entry amal :D
*hee, da bolee komenn :p

Remix-7 said...

makup tak makeup, nona blog tetap manis :)

miSs aMaL said...

hanya ika : yup2.scary kot..:P

asnie : yea,inner beauty is permanent rite?:)

adda : tq awk pn comel.yup simple is nice..:)

syiqin : haha tq.komenla bnyk3 eyh.:P

remix-7 :hehe.yengs..:)