.geNg cOmeL.

Tuesday, November 1, 2011

.jom mengunyah bersama-sama.

assalamualaikum!

sejak akhir-akhir ni rajin bebenor aku nak menghupdate blog.tiap-tiap hari ada je idea nak taip entry baru.lagi kalau sehari tak jenguk blog ni rasa macam makan nasik tapi tak sampai ke perut.
"abis tu pegi mana kak?"tetiba ada budak menyampuk.

ekceli hari ni aku nak kongsi satu resepi yang amat mudah sampai budak tadika pon boleh buat.

demm!aku sepatutnya masuk Masterchef.hakhakhak

semalam aku belajar buat " popia nestum" dengan mom aku.ingatkan susah rupa-rupanya senang.sambil pejam mata pon boleh buat. nampak tak agak riak di situ?ngee.

ok,jom kita belajar memasak..! :)


barang-barang yang diperlukan :
1.kulit popia.
2.nestum
3.gula

cara membuatnya : 

1. mula-mula gulung kulit popia tu.


2. then,gunting menyerong kecik-kecik. kalau besar tak best.



3. goreng sampai garing.dalam dua minit je. lupa nak catat masa.==.



4. mesin nestum bersama gula secukup rasa.


5. bila popia dah masak angkat dan golek-golek dalam nestum yang dah dikacau bersama gula tadi.


6. then,siap!dah boleh dimakan bersama kopi tongkat Ali ohh kawnya.


so,nampak tak betapa ohsemnya aku?hakhak.senang gila vavis nak buat tak payah nak p beli kat kedai lagi.handmake lagi sedap 44 kali ganda tau.maka,korang bolehla cuba untuk dijadikan snek di hari raya Aiduladha nanti.hehehe.:))

p/s : suka makan rojak popia dicampur dengan ayam dan ulam.nyum3! ==.




5 comments:

NURUL ASHIKIN said...

CEDAPNYA...MY FAV JAJAN TU

redzwanie redzmann said...

wahh..dap nyeee...:)

miSs aMaL said...

NURUL ASHIKIN: memg cdp..yum3 :)

redzwanie redzmann : hehe.jom3 mkn skali.hee

farahin said...

oh like3 !! ^__^
mcm senang ja nk bwat~~ hoho nk try la nty~ :)

miSs aMaL said...

sng sgt taw.!tak sampai 3 mnt pon.hee:)